Летящи чинии стреснаха софиянци: Какво се крие зад светещите тела?- ВИДЕО

Летящи обекти преминаха в небето над София.

Десетки столичани решиха, че това е НЛО, извадиха мобилните си телефони. Подобни странни обекти е имало и на 16 този месец.

Обектите обаче не са НЛО, а минисателити в ниска орбита (550 км) на SpaceX , компанията на Илон Мъск. Целта им е да допълнят мрежата на 5G, като осигурят пълно покритие на мобилните оператори, включително в морета и океани, по високи части на планините и различни отдалечени селища.

 

Сателитите се движиха над София от югозапад и продължаваха на североизток. Те са на 550 километра от земята приблизително и можеха да бъдат наблюдавани с невъоръжено око. Движиха се в една линия, представляваха ярки точки. Няколко, които прелетяха над България, за миг бяха осветени от слънчева светлина.

Според сайта “Сайънс Нюз” сателитите, преминали за около 15 минути над нас, са били 19 на брой.

Астролози от месеци недоволстват, че експериментът на Мъск ще създаде проблеми за наблюдението на звездите.

 

„Летящите чинии”, които уплашиха софиянци, са изстреляни от „Кенеди спейс център” във Флорида на 18 март 2020 г. и са общо 60. Те се виждат ясно, тъй като са изстреляни скоро и все още не са набрали нужната височина.

В момента в орбита летят общо 350 от минисателитите. Предстои до края на годината да бъдат изстреляни още 180. Нужно е общият им брой да достигне 400-800, за да започнат работа.

- реклама -