5 лесни начина да повишим самочувствието си

Самоуважението е прекрасно, но деликатно нещо. Когато нашето самочувствие е високо, ние се чувстваме по-устойчиви, по-малко уязвими.

Позитивните са очевидни, но всъщност подобряването на самочувствието може да бъде предизвикателство, особено ако сме имали неуспехи в м10иналото, съобщава vesti.bg.

Психологът Гъй Линч, който има 20 години опит в работата с пациенти, обяснява, че самочувствието ни е нестабилно, защото ежедневието ни е много натоварено. А голяма част от хората не обичат да срещат трудности и да променят навиците си.

Има хора, които лесно се обиждат, ако ги критикуват на работното място. Това определено накърнява самочувствието, но това са неизбежни ситуации. На всеки се случва и те не определят способностите и знанията на един човек.
Ето и 5 лесни начина, с които да повишим самочувствието си. Те изискват постоянство и всекидневна работа, за да проработят.

1. Да използваме позитивни утвърждения всеки ден

Позитивните утвърждения са метод, който в последните години набира все по-голяма популярност. Лесен и напълно безплатен начин, за да си помогнем сами.

Не изисква да отделяме специално време, в което да се концентрираме върху това. Може да го правим докато пътуваме за работа, когато ни предстои важен изпит…

Линч обаче казва, че не трябва да се прекалява с утвърждения тип „Много съм красив/а“, „Аз съм много богат/а“.
Психологът смята, че това може всъщност да предизвика лошо настроение, а не обратното. Препоръчва да се използват утвърждения като: Денят ще бъде много успешен или Ще се справя с всичко, защото съм добре подготвен/а.

2. В какво сме най-добри

Всеки от нас има поне по едно нещо, в което е много добър.

Самочувствието расте, когато сме наясно със силните ни и слаби черти. Ако умеем да готвим вкусно, то това може да се превърне в чудесен повод да поканим семейство или приятели, да се запишем на курс по готварство.

3. Трябва да се научим да приемаме комплименти

Стига с тази скромност и стеснителност! Факт е, че има хора, които не харесват да бъдат център на внимание, притесняват се да ги поздравяват дори за рожден ден.

Живеем във времена, в които е по-добре човек да бъде по-отворен и да приема комплименти, когато ги получава. Същото важи с пълна сила и за забележките. Положителното и негативното ни служи, за да надграждаме себе си.

4. Не трябва да критикуваме себе си

Обичаме да се самообвиняваме, да търсим вината първо в себе си, което понякога не е лоша черта, но не трябва да прекаляваме.

Когато самочувствието ни е ниско, респективно склонността ни да се критикуваме сами е много по-голяма.
Трябва да разграничаваме мисли като: Аз съм непълноценен/а, не мога да се справям с нищо, защото не съм подготвен/а.

Самосъжалението не ни помага, не ставаме по-добри във взаимоотношенията, в кариерата. Сами се спираме и навлизаме в по-дълбоки състояния, които може да се окажат опасни след време.

5. Трябва да си напомняме, че си струваме

Ако сме отхвърлени от някой човек, без значение за какво става дума, трябва да направим списък, в който да изброим всички добри качества, които притежаваме.

Така си напомняме за всичко онова, което сме постигнали във времето. Пътят, който сме извървели е дълъг, често труден и понякога неприятен. Ето защо е хубаво да си напомняме сами, че ние си струваме. Ако ние ценим сами себе си, то и другите хора ще ни ценят повече.

Цялостното ни поведение се променя, излъчване, стойка… всичко.

- реклама -