Леонардо ди Каприо

Леонардо ди Каприо в защита на косатки и белуги в руския Приморски край

Американският актьор Леонардо ди Каприо прикани последователите си във Фейсбук да подкрепят петицията в сайта change.org за освобождаване на косатките и белугите от загражденията в Приморския край на Русия. Това предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Моля, подпишете петицията и се застъпете заедно с мен против нехуманния лов на косатки и белуги в Русия“, написа актьорът.

В специален център край град Находка се намират 11 нелегално уловени за продажба в Китай косатки и няколко десетки белуги. Образувано е наказателно дело във връзка с незаконния улов. Регионалните служби съобщиха, че някои от уловените животни са избягали от „затвора за китове“, както го наричат зоозащитниците, или са загинали.

Над 880 000 души са подписали петицията. В нея се казва, че „косатките трябва да бъдат пуснати в естествената им среда“, а „белугите трябва да бъдат предадени на отговорни лица, които да ги хранят и след възстановяването им също да ги върнат в естествената им среда“. Според експерти, ако бозайниците останат в центъра, могат да умрат.

Освен актрисата Памела Андерсън, която написа писмо до руския президент Владимир Путин, за косатките и белугите се застъпи и френският океанограф Жан-Мишел Кусто, синът на изследователя Жак-Ив Кусто.

На 22 февруари Путин възложи на министерството на природните ресурси и екологията и министерството на селското стопанство на Руската Федерация и на научни организации да решат до 1 март съдбата на морските животни.

- реклама -