Лена Бориславова: Обмисля се временно ограничаване на правомощията на КЕВР

Обмисля се временно ограничаване на правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране за срок от три месеца.

Това съобщи на извънреден брифинг в Министерския съвет началникът на кабинета на премиера Кирил Петков Лена Бориславова.

Забраната ще важи за актуализиране на цените на електроенергията. Другият вариант е да бъдат предприети законодателни промени, които да дадат повече правомощия за контролирането на цените. Но това ще става при запазване на независимостта на КЕВР.

Тези въпроси ще бъдат дискутирани от създадената от парламента временна комисия за енергийната криза.

Освен това тя ще прецени дали да не се прегласува наложения мораториум върху цените на тока, който беше приет днес по предложение на ГЕРБ. 

На журналистически въпрос дали появата на вицепремиера Корнелия Нинова в парламента е повлияла на гласуването Бориславова коментира, че не вижда как това е възможно да се случи.

„Отговорност на парламентарните групи няма да бъде търсена, защото те са свободни да взимат своите решения.

Тази парламентарна комисия, която е била свикана, ще предостави информация, за да могат да бъдат взети окончателни решения, които да са в помощ на бизнеса и на битовите потребители“, обясни тя. 

Бориславова говори по други теми като тази за отношенията ни със Северна Македония. По нейните думи следващите 6 месеца да се използват ефективно за преговори, но те ще бъдат водени не само по исторически въпроси, а и в други важни сфери.

„Това не представлява отстъпление от позицията на Северна Македония, а само предложение за един по-ефективен диалог. Нека да видим как ще тръгнат тези преговори и тогава ще можем да кажем дали ако се постигнат ангажиментите, ще можем да продължим със стъпките напред“, обяви тя. 

От думите на Бориславова стана ясно още, че в момента министрите активно работят по въпроса за избирането на свои заместници. Те трябва да бъдат назначени от премиера Кирил Петков.

След наводненията областните управители на Кърджали, Смолян и Благоевград са инструктирани да представят доклади до края на деня относно естеството на ремонтите, които следва да бъдат предприети след опустошителните наводнения в Родопите.

Те трябва да представят подробни разчети за единични цени и количествено-стойностни сметки, така че до края на седмицата експерти да стартират обследването на място и да се определи точния размер на щетите.

Тези доклади трябва да съдържат подробни разчети за единични цени и количествено-стойностни сметки, за да може още до края на седмиците експерти да извършат огледи и да установят какъв е точният размер на щетите и след това незабавно да бъдат отпуснати необходимите средства, за да се извърши ремонт на всички засеганти инфраструктурни и други обекти.

 

 

- реклама -