Леките случаи на COVID-19 ще се лекуват амбулаторно и с безплатни лекарства

Има съпротива срещу всяко затягане на мерките, предстоят ограничения в транспорта

Леките случаи на COVID-19 ще се лекуват амбулаторно и с безплатни лекарства, които ще се изписват по преценка на лекар. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров след среща с представители на пет болнични асоциации, предава БТА

Целта е да се намали натискът върху болничната помощ, обясни Петров. Новата амбулаторна процедура вероятно ще бъде приета в понеделник, като тя ще може да се изпълнява от лекарите в първичната и в специализираната извънболнична помощ, както и от педиатри.

Лекарствата ще се изписват по общия ред. По думите на Петров те ще се заплащат от бюджета на НЗОК, в който се очаква да постъпят близо 120 млн. лв. приходи. В процедурата ще бъдат указани и изследвания, които ще се правят, ако има нужда. Ако състоянието на пациента се усложни, той ще бъде приеман в болница.

Очаква се утре да започне процедура за допълнителна поръчка на ремдесивир, както и поръчка за стратегически медикаменти – нискомолекулярни хепарини, дексаметазон и няколко вида антибиотици, посочи още Петров. От тези лекарства ще се осигури запас в 6 болници, които ще ги разпределят в останалите, обясни той. По думите му запасите ще са в рамките на шест месеца. С наличния бюджет е обезпечен ремдесивир, но това количество няма да стигне, тъй като в момента има около 7 хиляди опаковки. По думите на Петров в рамките на исканата актуализация на бюджета на НЗОК са предвидени допълнителните средства за ремдесивир и моноклоналните антитела, които се очакват през октомври.

Разработване на софтуер на база данни от НЗОК за постоянна информация за наличните легла в цялата страна и по отделни области също е било обсъждано по време на срещата, каза още Петров.

Той обяви, че има голяма съпротива срещу всякакво затягане на противоепидемичните мерки. По думите му предстоят срещи с директорите на регионалните здравни инспекции, като се предвижда те да имат списъци с основните рискови обекти, в които става заразяването с коронавирусната инфекция. Предстои засилване на контрола във влаковете, в градския транспорт, в метрото, допълни той.

В „оранжевата“ зона по степен на заболеваемост се предвижда намаляване на капацитета на заведенията и по време на различни мероприятия, припомни Петров.

- реклама -