Снимка: pixabay.com

Лекарство за диабет изчезна – използвало се свободно за отслабване

Нова мода за отслабване с лекарство за диабетици, алармират пациенти и фармацевти.

Защо лекарството изчезна от аптеките у нас и поставя ли в риск лечението на хората със захарен диабет?

59-годишният Величко Величков страда от диабет тип 2. Предписано му е лечение с „Оземпик“ – инжекция, която се бие в корема четири пъти в месеца и се покрива от Здравната каса.

Лекарството обаче липсва в аптеките.

„Започнах да го търся по всички аптеки – няма голяма, малка верига да не съм го потърсил в продължение на 12 часа. Нямаше го. Изчерпан.

Даже някои ме пратиха в Охрид да ходя да го търся. Аз го пия отскоро и не мога да знам какво ще ми се случи, аз съм пропуснал да кажем 2 дни. Предполагам, че ще вдигна захарта. Предполагам, че за 2 дни нищо няма да се случи, но ако го няма цял месец, а при нас диабетиците лекарствата ги взимаме месец за месец. Ако не го взема по Здравна каса, касата ще каже, този човек не му трябва това лекарство и току виж ме е лишила от него“, казва Величков.

Докато го търси, мъжът разбира, че медикаментът има и друго приложение.

„Повечето фитнес маниаци го взимали за отслабване, за всичко друго само не и по предназначение. Според мен хората, които го купуват, а те го купуват, не са информирани точно за какво е. Сигурно някой в мрежата се е похвалил, че е отслабнал от него, може и наистина да се слабее, но това все пак е за диабетици, не е предназначено за отслабване. Мисля, че са подведени от фитнес инструктори и треньори. Мода ли е, лудост ли, не знам.

Наистина е притеснително, защото Здравната каса си върши работата, но някой ги дава някъде другаде“, казва той.

В отговор до bTV от Здравното министерство посочват, че на 8 юли при тях също е постъпил сигнал за липса на лекарствения продукт, за което е изискана информация от фирмата вносител.

„От представените справки за внесени в България количества е видно, че същите са доставяли в страната от 30 до 80% повече от обичайно доставяните за съответните месеци от началото на годината. Очакват се следващи доставки на 14 юли и 26 август“, посочват от МЗ.

Фармацевтите също признават липсата му. „Създават се трудности при лечението на болни хора, това е проблема.

Този проблем го има с много лекарства, едва ли това може да учуди някой вече. Напоследък, последните няколко месеца се предписва и за затлъстяване.

Което също е важно, има много добър резултат.

Когато се предписва за диабет е безплатно по Здравна каса, а когато е за лечение на затлъстяване е на свободна продажба и се заплаща от пациента“, обяснява Николай Костов, председател на асоциацията на собствениците на аптеки.

Въпреки че за медикамента е необходимо лекарско предписание и рецепта, Величко се притеснява, че хората, които го използват за сваляне на килограми, изчерпват количествата за реално нуждаещите се.

- реклама -