пари

Лекарският съюз скочи на НЗОК: Срамно е да искате лекари и болници да връщат пари

Лекарският съюз с остра реакция на идеята на Здравната каса, която предвижда лекари и болници да връщат част от парите, които са им е преведени за времето на извънредното положение когато някои от тях са били с намалена дейност.

„БЛС се запозна се протокола от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК и е категоричен: Няма да допусне да бъдат връщани или удържани средства. Никъде в подписания Анекс към НРД 2020-2022  и методиката за заплащане на договорните партньори на НЗОК в условията на Извънредното положение не е упоменато или договаряно „връщане на пари“.  Никога подобен въпрос не е стоял на дневен ред и БЛС не се е съгласявал, че изпълнителите на медицинска помощ трябва да връщат пари от договорените с НЗОК 85%“, категорични са от съсловната организация.

От НЗОК мотивират предложението си с това, че през последните месеци профилактиката, плановите операции и други дейности бяха спрени. Въпреки, че някои от болниците са надхвърлили лимитите си.

От БЛС смятат, че подобна мярка спрямо лекарите е срамна.

„В момент като този, когато всички лекари са на работните си места, когато колеги не напускат болниците със седмици, в момент като този, когато всички ние сме на първа линия и сме поставени в риск, в момент като този е не само недопустимо, но и срамно този въпрос да стои на дневен ред.

На практика се оказва, че за едрия бизнес може се дават пари – по мярката 60/40, за други бизнеси се дават различен вид помощи, за развлекателния и хотелиерския бизнес се правят сериозни финансови отстъпки, а ние, лекарите ще трябва да връщаме пари. Това е недопустимо!“, заявяват още от лекарския съюз.

Те посочват, че е необходимо БЛС и НЗОК да изработят ясен механизъм, по който ще бъдат отчетени тези средства. Но, категорично без да има удръжки.

- реклама -