Лекарите нямат вина за смъртта на абитуриента Христо Денев, който почина от COVID-19

Не са установени нарушения от страна на медиците в МОБАЛ“Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, взели участие в диагностично-лечебния процес на абитуриентd с COVID-19 Христо Денев, който почина на на 31 юли. Това е заключението на комисия от ИА „Медицински надзор“, начело с проф. Владимир Пилософ, която извърши проверка в здравното заведение след смъртта на младежа.

До проверката се стигна след като бащата на починалото момче – адвокат Иван Денев, публично обвини лекарите, че са виновни за смъртта на детето му, че са си правили експерименти със сина му. След обвиненията одитът беше поискан от ръководството на областната болница във Велико Търново.

Докладът от проверката се забави 2.5 месеца заради участието на външни експерти. Сред тях са шефът на Експертния медицински съвет за борба с коронавируса проф. Коста Костов, вирусологът проф. Радка Аргирова, инфекционистът проф. Таня Червенякова.

„Липсват нарушения от страна на медицинските лица или основания да се приеме, че действията на лекуващите екипи и проведения диагностично-лечебен план могат да имат отношение към фаталния изход. Същият е настъпил в следствие на тежкото и неблагоприятно протичане на тъканната и съдова увреда в белия дроб, цитокиновата буря, развили се на фона на рисков фактор /затлъстяване/ и фатално протекъл тромбоемболичен процес с белодробен и терминален мозъчен оток“, гласи заключителният коментар на проф. Костов.

Констатациите от доклада опровергават твърденията на бащата, че Христо е лекуван с неразрешен медикамент, станал е жертва на вътреболнична инфекция и дори, че са взети органите му.

„За това момче всички се грижихме като за наше дете, той беше в много тежко състояние, но с ясно съзнание, обяснявахме му какво ще му правим през цялото време и той изключително съдействаше. Благодареше, въпреки силния задух, щом свалеше кислородната маска. Бяхме потресени всички, че не можахме да го спасим“, не скри емоцията си шефката на реанимацията д-р Сибила Маринова.

- реклама -