Навални
сн. БГНЕС

Лекарите не позволяват Навални да бъде транспортиран в болница в чужбина

Лекарите от болницата в Омск категорично забраняват преместването на Алексей Навални. Медиците са категорични, че към момента състоянието му не позволява той да бъде транспортиран. По-рано представители на Фондацията за борба с корупцията (ФБК) настояха опозиционния лидер да бъде откаран на лечение в чужбина.

По време на полет от Томск за Москва на Навални му прилошало и се е наложило самолетът да извърши аварийно кацане в Омск. От ФБК обявиха, че той бил отровен, а от болницата, в която е приет, потвърдиха, че става въпрос за токсично отравяне. Лекарите са категорични, че Алексей се намира в естествена, а не в изкуствена кома каквато информация се появи по-рано.

Кремъл: На Навални са подсигурени възможно най-добрите грижи.

сн. БГНЕС

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви по-рано днес, че лекарите в Омск се консултират с колеги в Москва за лечението на опозиционера. Той нарече сътрудничеството им „телемедицина“ и бе категоричен, че ако състоянието на Навални позволява, Кремъл би съдействал за транспортирането му в чужда болница. Песков допълни, че като на всеки руски гражданин, президентството желае оздравяване на Алексей Навални и оказва нужната помощ.

Говорителят зави също така, че на президента Путин не е докладвано специално за състоянието на Навални, защото то е включено в медийния мониторинг на Кремъл, до който имат достъп всички служители, включително държавния глава.

сн. БГНЕС

След няколко отказа, съпругата на Навални успя да види съпруга си в интензивното отделение този следобед. Първоначално това й е отказано, тъй като Алексей Навални не бил „посочил изрично, че е съгласен жена му да го посещава“. А, и Юлия Навална не носела документ, че е законна съпруга на пациента.

Западни медии предават, че около Омската болница е пълно с агенти на руското контраразузнаване. Медиците са отказали също така да предадат на Юлия личните вещи на съпруга й.

Според пасажер, който е бил на полета с Навални, малко след излитането той е отишъл до тоалетната, но не се върнал. След известно време е бил „пренесен“ обратно, като очевидно е изпитвал силни болки. От авиокомпанията, с която е пътувал опозиционния блогър посочват, че той не е консумирал нищо на борда на самолета.

сн. БГНЕС

Преди това е пил чай в заведение на летището. Именно там неговите сподвижници смятат, че е възможно Навални да е бил отровен. Полицията вече е разпитала персонала на кафенето. Служителите казали, че не са забелязали нищо необичайно, а някои от тях дори не били чували за него.

Навални, срещу който имаше още един предполагаем опит за отравяне миналата година, докато беше в ареста за нарушаване на правилата за провеждане на протестите в Русия, е най-изтъкнатият критик на президента Путин и се опита да се кандидатира срещу него на президентските избори през 2018 г., но получи отказ заради съдебното си минало.

Политикът се е завръщал от Сибир, където е събирал данни за ново разследвания на заподозрени в корупция политици и държавни служители. Данните се публикуват във видеоклипове, които Навални представя в лаконичен тон. Те получават милиони гледания в YouTube.

- реклама -