Лекари в Пазарджик сътвориха чудо – съживиха родилка в кома

29-годишна родилка с амниотична емболия и ДИК синдром, чието сърце е спряло, е спасена от лекарите в МБАЛ-Пазарджик. В световен мащаб смъртността с това усложнение е 60-80 процента.

Това е жена с второ раждане, с нормално протекла първа бременност. Втората бременност също е протекла нормално, без усложнения, без придружаващи заболявания, с два дена преносване“, каза пред Zdrave.net началникът на АГ отделението д-р Илиян Траянов. Когато е влязла за раждане жената е била със спонтанно високо пукнат околоплоден мехур.

„При привеждането й в родилна зала и включването на системата родилката разви амниотична емболия. Около минута след включването тя се оплака от задух, рязко рухна кръвното налягане, рязко рухнаха сърдечните тонове, цианоза, гърч и изпадна в кома. Благодарение на това, че с реанимацията ни дели една врата, веднага беше повикан реаниматор и незабавно започнаха реанимационни действия и жената беше интубирана.“, обяснява хронологията д-р Траянов.

Ситуацията се е развила изключително бързо, в рамките на минута-две до идването на д-р Динев – човекът, който я е реанимирал. Жената е била без сърдечна дейност, той осигурил е проходимост на дихателните пътища, обдишвал я и я интубирал.

Бебето е извадено със спешно цезарово сечение и е било спасено.Това си беше чудо, след като майката беше в кома. Бебето също е било известно време без доставка на кислород, затова след секциото бебето е било интубирано. От белия му дроб са аспирирани голямо количество материи “, каза началникът на отделението по Анестезиология, реанимация и интензивно лечение д-р Димитър Иванов.

При завършването на операцията жената е развила ДИК синдром.

Той е едно от характерните усложнения при амниотичната емболия. Започнала е да кърви от интубационната тръба, от абоката и от всички други прободни места. Медиците от Пазарджик са потърсили спешно републикански консултант в лицето на проф. Учикова.

В световен мащаб, дори и в най-големите клиники, смъртността от това усложнение е 60-80%. Всяка втора жена в такава ситуация загива в острата фаза на амниотична емболия, а с добавянето на коагулопатията, смъртността вече достига до 80%. По статистика тези случаи се срещат на 20-30 000 раждания.

Два дни на родилката са преливани огромно количество кръв и плазма, като тя е била на апаратна вентилация.

Сега жената е добре, вече сяда в леглото, храни се. Това е първият истински случай с ДИК, който виждам за 16-годишната си практика. Ние сме травматичен център и сме виждали много кръвотечения и кръвозагуби, но такова нещо виждам за първи път“, каза още д-р Иванов.

- реклама -