НРД

Лекари с подробности за състоянието на мъжа и жената, дали положителни проби за коронавирус

„75-годишната жена остава в стабилно състояние, няма влошаване. Тя е настанена в Инфекциозно отделение и е изолирана. Продължава лечението й по плана, който и до момента е получавала като терапия”. Това заяви изп. директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово д-р Минко Михов.

Тя е един от двамата пациенти, с положителни проби за коронавирус у нас.

Тя е постъпила в болницата на 3-ти март с оплаквания, типични за сезона за такъв тип респираторни заболявания. По думите му пробата й е взета след нареждането за вземане на пробите на случаен принцип от пациенти, които са лежащо болни с пневмония в болницата.

„Болницата е под карантина. Свиждането е забранено. Отделението, в което е била, не приема повече пациенти. Персоналът, който я е обслужвал е издирен. Взети са проби от всички и са изпратени още през нощта. Засега сме издирили 45 човека, които са имали контакт  с нея в болницата”, посочи още той.

„Болницата и Спешното отделение продължават да работят. За момента няма място за тревога”, категоричен бе Минко Михов.

„За щастие ситуацията беше такава, че край нея няма много хора, живеела е самостоятелно в жилището си. Има общо двама близки роднини. Те са издирени. Единият не е бил в контакт с нея. На втория му е взета проба, очаква се резултатът”, заяви директорът на РЗИ-Габрово – Николай Пенчоков.

27-годишният пациент от Плевен, който е дал положителна проба за коронавирус, е бил в контакт с около 14 души персонал от болницата в Плевен.

От лечебното заведение уверяват, че всички те са били с предпазни маски и в момента са поставени под карантина.

„Постъпил е в болницата преди три дни, със съмнение за пневмония и вече е в много добро състояние. Той е изолиран, както и един човек, с когото е бил в една стая. Седем лекари, които са контактували с мъжа, също са в отделението под карантина”, обясни говорителят на УМБАЛ „Георги Странски” – Плевен Момчил Цветков.

Тази нощ са издирени близките на 27-годишния мъж.

 

- реклама -