Лекари отчитат над 160-процентен ръст на белодробните заболявания

Лекари отчитат над 160-процентен ръст на белодробните заболявания. Вижте от какво се оплакват най-често пациентите. Над 160-процентен ръст на белодробните заболявания отчитат пулмолозите. Лекари от Пловдив решиха да направят безплатни изследвания с идеята да открият хронични белодробни заболявания. Сред основните фактори са тютюнопушенето и мръсния въздух. За съжаление към настоящия момент единствено инхалаторите се покриват от Здравната каса, но не и кислородотерапията.

Пред вратите на лекарските кабинети се извиха опашки от желаещи да си направят безплатни белодробни прегледи. Професор Благой Маринов е ръководител на Центъра по функционална белодробна диагностика към Медицински университет – Пловдив. Като амбулаторен пулмолог той работи предимно с пациенти с хронична обструктивна белодробна болест и бронхиална астма.

„Честотата на това заболявания в България е по-голяма от средната за Европа. Българите боледуват повече от хронична обструктивна белодробна болест и доста голяма част от това заболяване остава неразкрито“, посочва проф. д-р Благой Маринов, ръководител на Центъра по функционална белодробна диагностика към МУ-Пловдив.

Според професора ранното диагностициране е гаранция за успешно лечение. Само в първите часове на безплатните изследвания бяха открити хора с хронично заболяване.

Виделина Сръчкова е решила да се прегледа заради суха и давеща кашлица, появила се след прекаран COVID-19. Именно заради пандемията хора с дихателни проблеми рядко са ходили на преглед.

Преподавателите в Медицинския университет се стараят да окуражават студентите да специализират за пулмолози, защото недостатъчното заплащане често ги демотивира.

- реклама -