Лекари от Русе спасиха дете, изпадало в клинична смърт след обгазяване

След 78 дни интензивни грижи лекари от Университетската болница  в Русе спасиха живота на 15-годишно момиче, обгазено с въглероден оксид. Това съобщи д-р Лидия Стефанова, началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение.

Момичето пострада в дома си в град Сливо поле на 6 февруари тази година.

При инцидента загина осемгодишната й сестра. 48-годишният баща почина месец по-късно в болницата, а майката – на 42 години, е излекувана. В къщата е имало агрегат за електричество, свързан към отоплителната инсталация. Отделеният от него въглероден оксид довел до обгазяването на семейството. Д-р Калоян Джунов от отделението обясни, че при приемането в болницата тримата са били в безсъзнание.

В първите два дни състоянието на 15-годишното момиче е било критично. Изпадало е в клинична смърт и е било реанимирано.

„Момичето прекара повече от 65 дни на апаратна вентилация. Това й помогна повече, отколкото да й нанесе някаква вреда, каквито гласове се чуват в последно време“, обясни д-р Джунов.

В последния месец състоянието й се е подобрило. Преди два дни момичето е преместено в отделението по рехабилитация, където й предстои дълъг процес на възстановяване.

„Това е успех за нас. Ние се радваме, защото ставаме съпричастни към болката на пациент, който лежи при нас. Искам да изразя огромната си благодарност към лекарите, медицинските сестри и санитарите за денонощните грижи, които положиха за пациентката“, каза д-р Стефанова.

- реклама -