онкология,протест, коронавирус,отделение

Лекари и пациенти на протест срещу откриването на COVID отделение в столичната онкоболница

На протест срещу откриването на COVID отделение в столичната онкологична болница излязаха днес лекари и пациенти.

Причината – според тях е рисковано на едно място да се лекуват онкоболни хора и такива с коронавирусна инфекция.

Риск от разпространение на заразата няма, смятат пък от ръководството на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология, предава Би Ти Ви. Отделението за пациенти с коронавирус трябва да бъде с 29 легла. В момента в него се лекува един пациент, който е с онкозаболяване. Помещенията са изолирани, а изборът на персонал е направен след запитване за доброволци в болницата, уточняват от лечебното заведение.

Пациентите обаче смятат, че правилата за разкриване на COVID зони и в специализираните болници ги подлагат на допълнителен стрес. Против са и лекари. Сред тях е и началникът на клиниката по хирургия в онкологичната болница д-р Панайот Куртев.

„Не може в онкологичната болница, специализирана болница, насочена само за лечение на онкоболни, с това тежко заболяване, с увреден имунологичен статус, да се комбинира с клиниката за COVID. Доста от пациентите вече не идват, тъй като казват: има COVID клиника и ние си имаме едно тежко заболяване, не искаме да имаме още едно.“, казва д-р Куртев.

- реклама -