aerial view of abandoned village in a desert near dubai, overtaken by sand dunes

Легенди за призрачното село в Обединените арабски емирства

На няколко километра югозападно от малкото градче Ал Мадам, на стария път Дубай-Хата, има едно селище. Някога то е било обитавано от племето Ал Кутби – едно от трите видни племена, живеещи в околностите на Ал Мадам. Днес селото е обезлюдено.

Поради някаква причина един ден преди десетина години жителите събират багажа си и изоставят родния си дом. Според местните легенди зъл дух, наричан джин, е изгонил племето от мястото, което населяват, пише Life Globe.

Но в действителност причината е много по-проста. В нея няма и нищо зловещо и странно. Защото виновни са пясъчните бури, които са често срещано явление в пустинята. Така че пясъкът, а не зъл джин, вероятно гони местните жители.

Селото е много малко, с два реда идентични къщи и джамия в единия му край. Къщите са построени в края на 70-те или 80-те години на миналия век като част от жилищен проект.

 

Те и до момента са в добър вид. Няма почти никакви разпадащи се стени или олющена боя, дори след повече от десет години изоставяне и неподдържанe.

Но нито една къща не може да избяга от непрекъснатите нахлуващи пясъци вътре. Стая след стая, къща след къща пясъкът ги превзема от пода до тавана.

- реклама -