Стан Лий

Легендата на комиксите Стан Лий почина на 95-годишна възраст

Легендарният създател на комикси Стан Лий почина на 95-годишна възраст.

Съоснователят на „Марвел Комикс“ имаше здравословни проблеми през последната година.

Днес в дома на Лий е била извикана линейка, която го е откарала в болница в Лос Анджелис. Малко по-късно Лий е издъхнал в лечебното заведение, съобщава TMZ.

По-рано тази година „бащата“ на Спайдърмен и Х-Мен Стан Лий се отказа от съдебното дело за 1 милиард долара, което заведе срещу основаната от него компания Pow! Entertainment.

Той я обвиняваше, че се опитала да го измами, възползвайки се от напредналата му възраст. „Тази афера бе смущаваща за всички, включително за самия мен и феновете“, заяви 95-годишният основател на империята „Марвел“, която бе купена от „Дисни“ през 2009 г. „Щастлив съм, че загърбвам съдебното дело и се залавям отново за работа заедно с приятели и колеги от Pow! Entertainment, за да лансирам нови персонажи и фантастични истории“, допълни тогава той.

Стан Лий е писател, редактор и публицист, носител на награда „Сатурн“ и номиниран за три награди „Хюго“. От 2011 г. има звезда на Холивудската алея на славата.

Лий е създател и съавтор на едни от най-великите супергерои на Марвел Комикс, сред които Спайдърмен, Железния човек, Фантастичната четворка, Хълк, Х-Мен, Отмъстителите, Доктор Стрейндж, Черната пантера, както и много други супергерои и суперзлодеи.

В последните 10 години Стан Лий се появи на малкия и на големия екран с епизодични роли във филми и сериали по негови произведения.

- реклама -