сър Роджър Мур

Легендарният Джеймс Бонд – сър Роджър Мур, почина на 89 г.

Сър Роджър Мур, изиграл легендарния образ на Джеймс Бонд в 7 филма за британския агент, почина на 89-годишна възраст. Това съобщиха от семейството на актьора.

Мур е издъхнал в Швейцария след кратка борба с рака.

сър Роджър Мур

„С тежко сърце трябва да съобщим, че нашият обичен баща, сър Роджър Мур, почина днес в Швейцария след кратка, но смела битка с рака“, се казва в съобщение на близките.

Сър Роджър Мур е роден на 14 октомври 1927 г. в Стокуел, Южен Лондон в семейство на полицай. Първоначално учи в художествено училище и иска да стане художник.

Кариерата му на актьор стартира като статист. След завършването на Кралската академия за драматични изкуства участва в различни пиеси в Уест Енд, работи също така в радиото и телевизията.

През 1953 г. пристига в САЩ и започва да се снима в редица сериали. Най-известните са „Маверик“ и „Светецът“. Заради участието си в последния не успява да изиграе първия Джеймс Бонд през 1962 г.

В крайна сметка той получава ролята на най-знаменития агент през 1972 г. и участва в седем ленти, сред които са а „Живей, а другите да умрат“, „Мъжът със златния пистолет“, „Муунрейкър“, „Октопуси“ и „Изглед към долината на смъртта“. Пенсионира се като Бонд през 1985 г.

Роджър Мур е първият актьор, играл ролята на прочутия агент, който получава Орден на Британската империя и титлата Командор през март 1999.

Той е носител и на редица филмови награди, сред които „Сатурн“, „Златен глобус“ и „Златна камера“. През 2007 г. получава звезда на Алеята на славата в Холивуд.

- реклама -