Феличе Джимонди

Легенда на колоезденето почина от сърдечен удар

Легенданият колоездач Феличе Джимонди е починал на 76-годишна възраст. Той е получил инфаркт, докато плувал в Сицилия. Джимонди е огромна фигура в колоезденето – той е един от седемте с успех в трите големи обиколки.

„Велик шампион, който направи нашия спорт по-човешки, ни напусна. Велик човек“, се казва в съобщение на Италианската колоездачна федерация.

Джимонди триумфира в Тур дьо Франс през 1965 в своя първи сезон като професионалист – на 22 години. Той спечели Джиро д‘Италия две години по-късно и Ла Вуелта през 1968. Италианецът се поздрави с крайния успех в Джирото и през 1969-а и 1976-а. През 1978-а той сложи край на професионалната си кариера. В нея освен петте триумфа има още седем подиума в големите обиколки. Той има 14 етапни победи – седем в Тура, шест в Джирото и една във Вуелтата.

Освен успехите в големите обиколки Джимонди има и такива в класическите еднодневни състезания. Той е печелил Париж-Рубе и Обиколката на Ломбардия през 1966-а. Той има трофей в Ломбардия и през 1973-а и Милано-Сан Ремо през 1974-а.

Освен това Джимонди е световен шампион на шосе през 1973-а в Барселона, както и сребърен медалист през 1971-а.

Другите големи в колоезденето

Жак Анкетил (първи в историята), Еди Меркс, Бернар Ино, Алберто Контадор, Винченцо Нибали и Крис Фрум са останалите шестима колоездачи, които имат успехи и в трите големи обиколки – тези на Франция, Италия и Испания.

- реклама -