ледници

Топящите се ледници крият ядрена заплаха

Топящите се ледници крият ядрена заплаха. Това твърдят изследователи от Йоркския университет в Канада пред сп. „Джиографик Рисърч Летърс“.

Учените са убедени, че глобалното затопляне може да доведе до освобождаване на ядрени отпадъци, запечатани в ледниците на Гренландия. Така топенето на ледовете може да доведе до излизане на повърхността на погребаната под дебел слой сняг военна база „Кемп Сенчъри”.

„Кемп Сенчъри” е построена по секретния американски проект „Айсуорм“. Планът е бил да се прокара система от тунели в гренландския леден щит и да се разположат няколкостотин ядрени ракети. Проектът обаче скоро е прекратен и военната база е изведена от експлоатация. Инфраструктурата и отпадъците обаче, сред които радиоактивни и химически вещества, остават погребани под леда. Сега, заради глобалното затопляне, част от този дебел пласт лед може да се разтопи.

Сериозен риск от замърсяване

Учените са анализирали военни документи за базата. Установили са, че там се съхраняват около 200 000 литра дизелово гориво и 240 000 литра отпадъчни води. Последните могат да съдържат полихлорирани бифенили и радиоактивна охлаждаща течност от ядрен генератор, който е захранвал „Кемп Сенчъри“ с електроенергия.

Според изследователите тези отпадъци представляват заплаха за околната среда, тъй като могат да попаднат в океана и да въздействат върху морските екосистеми.

Резултатите от моделирането на климатичните промени показват, че интензивното топене на ледника ще започне около 2090 година.

- реклама -