Леденото мъжко хоро в Тунджа за Богоявление- СНИМКИ

Температурата на р. Тунджа в Калофер беше 0,3 градуса по Целзий, но това не спря минути след 8 часа в утрото на Богоявление традиционното мъжко хоро да влезе във водите на реката.

 С тъпани и песни около стотина калоферци, хванати на хорото, нагазиха в ледените води на Тунджа. С бавна стъпка, пеейки „Залюбила е Василка двама“, мъжете приближиха моста на Тунджа, където попът хвърли богоявленския кръст във водата.

 Традиционно богоявленският кръст бе предаден в ръцете на най-малкия участник в мъжкото хоро.

Пострадали след леденото хоро

Жена е със съмнения за счупен крак, а мъж е с хипотермия от втора степен. Това е резултатът от леденото приключение на мъжкото хоро в Калофер.

Мъжът е откаран в болница, а към Калофер пътува още един екип на Спешна помощ.

5-10 минути във водата могат да доведат до хипотермия, припомнят лекари.

epa05700711 People perform a national dance called 'Horo' while holding Bulgarian national flags during Epiphany Day celebrations in the icy waters of the river in the town of Kalofer, some 150 km from Sofia, Bulgaria, 06 January 2017. The Epiphany Day, also known as Three Kings Day, is a Christian feast day that celebrates the arrival of the Three Wise Men with their gifts for the infant Jesus, as well as the revelation of God taking human form as his son Jesus Christ. EPA/VASSIL DONEV

Мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от 100 години.

В реката влизат само мъже, които цяла нощ преди това са загрявали с червено вино и домашна ракия. Ритуалът по ваденето на Светия кръст се прави за здраве. Не само калоферци, но и във всички краища на България, хората казват, че който е нагазил в ледената вода не се е разболял, него настинка не го лови. А ако във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората.

 На този ден според библейската легенда е покръстен Иисус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Според легендата Калофер е основан през 1533 година. Тогава група мъже предвождани от Калифер войвода, „владеели“ тази част на Стара планина и постоянно нападали преминаващите турските кервани. Невъзможността да се справи с Калифер войвода и хората му, принудила султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните. Войводата приема предложението и се установява в землището на днешен Калофер. През следващите векове Калофер израства като важен културен и търговски център, с доходоносен поминък за местните хора, заради което бил наречен „Алтън Калофер“ – Златен Калофер. Калофер е опожаряван няколко пъти от турците. Последното опожаряване на Калофер става през 1877 г., когато са избити и всички мъже и градът е разрушен.

- реклама -