Колко много музикална история, събрана само в три имена
Оцелелите членове на Led Zeppelin - Джон Пол Джоунс, Робърт Плант и Джими Пейдж

Led Zeppelin не са откраднали Stairway to Heaven

Led Zeppelin не са изплагиатствали началните акорди на рок класиката Stairway to Heaven. Това реши съдебно жури в Лос Анджелис след десетдневно разглеждане на случая. Според присъдата „рифът не е подобен“ на Taurus – песен на психиделичната група Spirit от 1967-а. От друга страна обаче журито заключава, че Робърт Плант – вокалът на Зепелин – е имал достъп до Taurus. Делото бе заведено от името на починалия китарист на Spirit Ранди Улф.

По време на делото адвокатите на британските легенди казаха, че акордите в прогресията са често срещани. А освен това се използват от над 300 години. Обвинението пък твърдеше, че Зепелин са взели идеята след като са свирили със Spirit в клуб в английския град Бирмингам през 1970-а. Епосът Stairway to Heaven е издаден през 1971-а. Басистът на Spirit Марк Андис свидетелства, че той е срещнал Плант по време на шоуто и след това двамата са играли снукър. Плант обаче каза, че няма спомен от онази вечер и че му е трудно да се сети за еднократна среща от преди 40 години. Още повече, певецът и съпругата му са катастрофирали след въпросната вечер, като и двамата имат контузии по главата.

Край на Zeppelin заблудата Bron-Yr-Aur

Плант освен това потвърди думите на другите двама живи от Led Zeppelin – Джими Пейдж и Джон Пол Джоунс, че песента е замислена в имението Хадли Грейндж. Зепелин митологията ддълги години твърдеше, че Stairway to Heaven е измислена в уелската хижа Bron-Yr-Aur.

 

 

- реклама -