село Монталдо Торинезе
Снимка: Уикипедия

Има ли лечебен извор, който пази италианско село от вируса?

Монталдо Торинезе – село в Северна Италия – е оазис. В селото засега няма нито един заразен с коронавируса. Според мнозина това се дължи на „чудотворната вода“ от местен извор. Според легендата той дори е излекувал войници от армията на Наполеон Бонапарт от пневмония.

В село Монталдо Торинезе, на 19 километра северно от Торино, живеят 720 души. Повечето се възрастни, но има и семейства, които работят в Торино. В регионалната столица са заразени 3658 души. В целия Пиемонт – четвъртият най-засегнат регион в Италия – броят на заразените е 8206.

Въпросната случка с армията на Наполеон се случва през юни 1800 г. Той прави лагер тук преди битката в Маренго. „Според историята генералите на Наполеон били болни от пневмония“, казва кметът Серджо Гайоти пред „Гардиън“. „Благодарение на чистия въздух, спокойствието и извора те оздравели. През онзи период чистата вода със сигурност е помагала. Но днес каптажът е затворен и се използва само за напояване. Няма как да пиете от него“, добавя Гайоти. Наполеон между другото печели битката срещу австрийците край Маренго.

Според Гайоти има съвсем прозаично обяснение за отсъствието на коронавируса. „Тук почти няма индустрия – има само селско стопанство. Хората не се събират на големи групи. Освен това още от началото пуснах листовка във всяка пощенска кутия. Какво трябва да се прави – да си мият редовно ръцете, да избягват директни контакти. Постоянно качваме информация и на сайта на селото. Освен това раздадохме маски на всички. И все още го правим – продължаваме да им даваме нови маски“, завършва кметът на Монталдо Торинезе.

- реклама -