Оскар награди водещ категории реклами трофей загубен

„Лъвско сърце” изключен от номинациите за Оскар

Филмът „Лъвско сърце” (2018 г.) стана първия филм от Нигерия, включен в списъка на Киноакадемията. Филмът беше вписан в т.нар. лонг-листа в категория „Най-добър международен художествен филм”. На 4 ноември, обаче, той беше дисквалифициран, тъй като в него имало прекалено много диалози на английски език, съобщава сайтът „The Wrap”.

Режисьор на филма и изпълнителка на главната роля е Женевиев Наджи, която играе нигерийка, опитваща се да спаси бизнеса на баща си в доминирано от мъжете общество.

Филмът е с продължителност 97 минути, от които само в 11 звучи игбо – един от традиционните езици в Нигерия, съобщава Би Би Си.

През останалото време героите общуват на английски. А това противоречи на правилата на Американската киноакадемия, според които филмите от международната категория трябва да бъдат преобладаващо на чужди езици.

Ситуацията в случая, обаче, се оказала малко по-сложна – английският е единствения официален език в Нигерия, която до 1960 г. е била британска колония.

Населението на страната общува на повече от 500 езика, но нито един от тях няма статут на официален. Градското население разговаря основно на английски.

Холивудската режисьорка Ава Дюверней задава по този повод въпрос в социалните мрежи: „Изобщо ли няма да допускате в състезанието за „Оскар” филм от тази държава на нейния официален език?”.

Реакцията на Женевиев Наджи е светкавична: „Ние не сме избирали, кой да ни колонизира”, отговаря тя на разразилата се в социалните мрежи дискусия.

Главното условие на Киноакадемията за номиниране за „Международен художествен филм” е лентата да не бъде на английски език.

До изключването на филма на Наджи в списъка за номинации за 2020 г. са били включени 10 филма от Африка, което е рекорд за континента.

- реклама -