Лавров
сн. БГНЕС

Лавров за изгонените дипломати: Москва ще отговори с реципрочни мерки

Русия ще отвърне с реципрочни мерки на експулсирането на руски дипломати от България. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция в понеделник, цитиран от ТАСС.

„Що се отнася до реалното състояние на нещата – хората, които България незаконно експулсира, обяви за персона нон грата – повечето от тях осигуряваха жизнеспособността на нашите дипломатически мисии.

Сега, след тази шега, според оценката на Министерството на външните работи на Русия е напълно невъзможно посолството да функционира нормално.

Естествено, ние ще отговорим на нашите български колеги”, посочи той.

Руският външен министър подчерта, че експулсирането на руските дипломати от България не е самостоятелен ход на Кирил Петков.

„Коментарът тук според мен е очевиден. Това не е самостоятелно решение на действащия министър-председател, който има напълно открита, недвусмислено проамериканска ориентация и е готов да изпълни всяко желание на своя суверен”, каза той.

„А желанията на суверена са да убие историческата памет у българите, да разруши основите на една връзка, която се е втвърдявала в общата борба за независимост и в много други ситуации, включително и в най-новата история”, добави още Лавров.

- реклама -