Лавров

Лавров: развитието на отношенията с Турция ще зависят от сътрудничеството по Сирия

Развитието на отношенията между Русия и Турция ще зависят от сътрудничеството на двете държави по сирийския въпрос и от това как Анкара ще вземе мерки против тези, които използват нейната територия за трафик на терористи в Сирия. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в рамките на реч по време на руски младежки форум.

„Ние сме представили много факти, които говорят за това, че турските територии активно се използват за прекарване на терористи и трафик на бойци в Сирия. Сега, когато възобновихме нашите отношения, е много трудно да игнорираме това, че нашите турски партньори тепърва трябва да отговарят на тези въпроси. Не само да отговорят, но и да вземат мерки“, каза министърът.

Сътрудничество

Той също така посочи, че турските съседи „знаят, че е необходимо много по-доверено и открито сътрудничество“.

Лавров също така посочи, че в самата Сирия се създават предпоставки за победа срещу тероризма и създаване на реален междусирийски диалог.

„В самата Сирия ситуацията за седем месеца се измени и се създадоха предпоставки за това, че ние можем да победим терористите там и да организираме реален междусирийски диалог“, каза министърът.

В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че все още остава възможността за увеличение на руския контингент в Сирия.

„Когато се взе решение за съкращаване на нашия авиационен контингент в Сирия вие помните заявлението на президента Владимир Путин и военните, които говориха за това, че временната инфраструктура в Сирия остава и при необходимост контингентът може да бъде увеличен“, каза той по време на пресконференция.

- реклама -