ЛАвров Северна Корея проблеми полуостров

Лавров призова да не се допуска провал на процеса по уреждане на проблемите на Корейския полуостров

Руският външен министър Сергей Лавров призова да не се допуска провал на процеса, водещ към уреждане на проблемите на Корейския полуостров.

Това съобщава ТАСС.

След преговори със севернокорейския си колега И Йон-хо Лавров заяви, че Москва приветства състоялите се срещи на върха между Пхенян и Сеул и планираните разговори на най-високо равнище между Северна Корея и САЩ.

Той прикани за крайно деликатно отношение към тези контакти, „без опити да се правят резки движения и да се ускори изкуствено (. . .) много важният, но все още много крехък процес“ на уреждане в региона.

Русия е готова да подкрепи евентуални договорености за КНДР, които биха отговаряли на интересите на всички засегнати страни.

Ядреният проблем на полуострова не може да бъде решен изцяло, докато не бъдат вдигнати санкциите срещу Севера, каза той.

В навечерието на визитата си Лавров подчерта, че проблемите на Корейския полуостров може да бъдат решени окончателно само чрез шестстранни преговори между Русия, Китай, КНДР, Южна Корея, САЩ и Япония – формат, който все още действа, посочва агенцията.

Северна Корея ще определи позицията си за преговорите със САЩ, като вземе предвид излизането на Вашингтон от ядрената сделка с Иран, предупреди руският външен министър.

- реклама -