Захариева Лавров отношения визита Русия България

Лавров пред Захариева: Продължението на „Турски поток“ ще завърши през 2020 г.

Работата по строителството на второто разклонение на газопровода „Турски поток“ ще бъде завършено в срок – през 2020 година.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на съвместната пресконференция с българския си колега Екатерина Захариева в Москва.

„Българските ни колеги ни информираха за началото на строителството на инфраструктурата за транспортиране на газ. Както каза г-жа Захариева, церемонията с участието на премиера Борисов и посланика на Руската федерация се е състояла буквално днес“, заяви Лавров.

Той разчита, че „Росатом“ има нелоши шансове в процедурата за строителството на АЕЦ „Белене“.

Той отбеляза успехите в диалога между Русия и България.

„Радваме се да ви приветстваме в Москва и да продължим диалога, който в последно време придоби устойчивост и динамика, – каза Лавров, откривайки срещата. – Според нас това отговаря на интересите на народите на нашите страни. Отношенията между нас почиват на дълбоки исторически и културни традиции.

Миналата година отбелязахме 140 години от освобождението на България в резултат на руско-турската война от 1877-1878 г., а тази година отбелязахме и 140 г. от установяването на дипломатически отношения.“


„Ние сме признателни за това, че приехте нашата покана, за добрата възможност да обсъдим целия спектър на двустранните връзки и, разбира се, да обменим мнения за положението в Европа и в света като цяло“, добави Лавров.

Земята, на която е построено руското посолство в София беше предадено за безсрочно ползване на България, съобщи още дипломат №1. Лавров добави, че очаква същото от нашата страна.

„Разчитаме на насрещни действия от нашите партньори за обекти притежавани от руската държава в България“, заяви Лавров.

Министър Захариева, от своя страна, изрази задоволство от активизацията на диалога между София и Москва.

„През последната година имахме редица посещения на високо равнище и аз се радвам, че се възобновява и моят диалог с вас“, добави тя, цитирана от ТАСС.

Тя покани Лавров да посети България и той със задоволство прие.

- реклама -