Лавров

Лавров обсъди с българския посланик в Москва работата на ООН

Руският външен министър Сергей Лавров обсъди с българския посланик Бойко Коцев работата на ООН. Това съобщи руското министерство на външните работи.

“На 12 септември руският министър на външните работи Сергей Лавров покани за разговор посланика на България в Москва Бойко Коцев. По време на разговора бяха обсъдени отделни аспекти от работата на ООН“, се казва в съобщението, цитирано от ТАСС и БГНЕС.

На срещата най-вероятно е обсъден въпроса с българската кандидатура Ирина Бокова, която се състезава за поста генерален секретар на ООН. Това твърдят местните медии. Официално обаче няма подробности за срещата.

Срещата на Лавров и българския посланик е ден след като вчера руското външно министерство излезе с официално изявление, че Германия е лобирала да се смени кандидатурата на Бокова с Кристалина Георгиева.

Позицията на Русия

„Информациите в българската преса, че Русия може да подкрепи подобни действия са лъжа“, заяви говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Руското външно министерство признава, че е имало намек за подобна смяна  по време на срещата на Г-20 в Ханчжоу. Тогава германският канцлер се опита да говори с руските лидери относно възможната руска подкрепа за друг страничен кандидат от България, а не за издигнатия официално. Москва обаче отказва да участва в задкулисни игри.

Отговорът на Германия

Не закъсня и официалната германска реакция. Берлин обвини Москва, че твърдението й, че канцлерът Ангела Меркел се опитала да окаже натиск върху България да избере нов кандидат в надпреварата за мястото на Бан Ки Мун не отговаря на истината. Говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер каза, че руски официален представител е „разпространил информация, която обективно не е вярна”, окачествявайки това като „неприятелски” жест.

Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО, беше издигната на 11 февруари 2016 г. за поста генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България в ООН.

- реклама -