Лавров Източна Гута примирие ООН бунтовници

Лавров: Няма никакви доказателства за руска намеса в изборите в САЩ

Няма нито едно доказателство за руска намеса в президентските избори в САЩ, заяви днес първият дипломат на Русия Сергей Лавров.

Изявлението му идва ден, след като американското правосъдие повдигна в понеделник обвинения срещу трима души от предизборния екип на президента на САЩ Доналд Тръмп, включително срещу бившия му шеф Пол Манафорт. Те са обвинени в заговор срещу САЩ, пране на пари, подаване на фалшиви декларации и недеклариране на сметки в чужбина.

„Обвиняват ни без нито едно доказателство, че се месим в изборите не само в САЩ, но и в други страни. Наложените от Вашингтон антируски санкции „целят не само да позакърпят т. нар. трансатлантическа солидарност, не само да накарат европейците да вдигнат разходите за отбрана“, но и да „изместят“ Русия от позициите й на оръжейния пазар“, възмути се Лавров на пресконференция.

По време на среща с Асоциацията на европейския бизнес, първият дипломат на Москва, посочи, че „САЩ използват Крим и Донбас като удобен повод за недобросъвестна конкурентна борба. Те подлагат на натиск европейски компании, които сътрудничат с Москва, но нямат „нищо общо с онова, което прави Русия“ – включително присъединяването на Крим и ситуацията в Източна Украйна“.

Москва е сериозно разтревожена от непредвидимите действия на Вашингтон, който „фактически дезавуира участието на САЩ в Съвместния всеобхватен план за действие по ядрената програма на Иран“ и все по-често заплашва да реши по силов път проблема с ядрената програма на Северна Корея, посочи Лавров.
Подронената държавност на редица страни от Близкия изток и Северна Африка е „пряк резултат от авантюри – и в Ирак, и в Либия, сега вече и в Сирийската арабска република“, отбеляза руският министър.

източник: БТА

- реклама -