Лавров

Лавров: Новият лидер на ООН да обнови организацията

Външният министър на Русия Сергей Лавров с ключова  реч пред 71-та сесия на Общото събрание на ООН. Той поиска новият генерален секретар на ООН да даде своя принос за обновяването на световната организация.

Това заяви

„Бих искал да изразя признателност на Негово превъзходителство Бан Ки Мун, който положи немалко усилия на поста генерален секретар на ООН за обновяването на световната организация в съответствие с изискванията на времето. Разчитаве, че свой принос в решаването на тези задачи ще внесе новият генерален секретар“, подчерта Лавров.

Лавров говори в речта си пред 71-вата сесия на Общото събрание на ООт и за Европа.

Лавров: Елитите на Запада да движени от превъзходство и изключителност

„За съжаление, сред политическите елити на редица западни държави са се вкоренили идеите за менторство, превъзходство, изключителност“, заяви Сергей Лавров.

„Всякакви средства в ущърб на изграждането на справедливо и равноправно взаимодействие. До какво води чувството на собствена непогрешимост в налагането на едностранни авантюрни решения на най-сложни конфликти и кризи ние виждаме по примера на окървавения региона на Близкия изток и Северна Африка“, изтъкна още външния министър на федерацията.

Лавров: Срещу тероризма няма място за двойни стандарти

Без отказа от философията на изключителността и всепозволеността е наивно да се разчита на успех в решаването на такива глобални задачи като борбата с международния тероризъм, разпространението на оръжията за масово поразяване, други заплахи от трансграничен характер“, отбеляза Сергей Лавров.

По думите му „в борбата с терора не трябва да има място за двойни стандарти. Тук се изисква наистина универсално обединение на усилията за формирането на широк антитерористичен фронт. Трагедиите на Ирак, Либия, Йемен, Сирия убеждават в необходимостта да се прекратят конюнктурните опити за използване на екстремистите за налагането на геополитически замисли. Докато не е късно, трябва да се загрижим за противодействие срещу разпространението на терористичната и екстремистка идеология “, отбелязва още руският министър.

Той припомни, че исканията за оставката на сирийския президент Башар Асад, за да влезе в сила прекратяван на огъня, както настояват някои сирийски групи, е нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и настоя да се спазва резолюцията, а не да се задоволяват капризите на някои страни в преговорите.

Правителството на Сирия изпълни задълженията по примирието, но опозицията не се помръдна и пръстта, посочи той.

Сергей Лавров разкритикува като неубедителни опитите да се обвърже разграничаването на опозицията от терористите със забраната за полети на правителствената авиация.

Руският министър настоя още да се предостави достъп до мястото, където неотдавна бе нанесен въздушен удар срещу хуманитарен конвой край Алепо.

На пресконференция впоследствие ръководителят на руската дипломация подчерта още, че САЩ признават, че групировката „Ислямска държава“ е по-голяма заплаха от съхраняването на властта на Башар Асад.

Той също настоя Русия и САЩ да си разменят разузнавателни данни за позициите на терористичната групировка „Джебхат ан Нусра“ в Сирия. Лавров изтъкна, че Русия е готова да предостави съответната информация и смята, че съгласуването не трябва да отнеме много време.

- реклама -