лавина

Лавина уби двама сноубордисти в Банско – ОБНОВЕНА, Видео

Двама любители на екстремните зимни спортове предизвикаха днес свличане на лавина в западните склонове на връх Тодорка и попаднаха под огромна снежна маса.

Те бяха открити от планинските спасители мъртви

Сигналът е получен към 11 ч. за паднала лавина от Тодорини улуци в посока хижа Бъндерица.

„Двамата загинали от лавина в Пирин планина са били от онези хора, неспазващи правилата за безопасност в планините, неспазващи указанията и търсещи само емоцията и адреналина“, каза пред „Фокус“ председателят на БЧК Христо Григоров.

По думите му те са повлекли лавината, която ги е затрупала тъй като са излезли извън урегулираните писти за каране. Сигналът за затрупаните сноубордисти е подаден от други двама, които са успели да се измъкнат.

Били са влачени от снежната маса над 800 м. Загиналите са имали еърбеци, които са се отворили, но това не ги е спасило. Единият е бил с включено пипси, което е спомогнало да бъде намерен по-бързо, но втория е открит със сонда. В операцията са участвали и две спасителни кучета.

От ПСС съобщиха, че въпреки многократните предупреждения продължава практиката да се пренебрегва информацията за утежнената лавинна обстановка, както и указанията на планинските спасители за безопасно поведение във високата планина.

Във връзка с очакванията, че през почивните дни стотици граждани ще се отправят към националните зимни курорти, пресцентърът на БЧК информира отново, че ПСС при БЧК призовава за стриктно спазване на правилата за поведение в планините – на пистите и извън тях.

- реклама -