лавата, вулкан, Кумбре Виеха, Канарски острови, океан

Лавата от изригналия вулкан на Канарските острови достигна океана (ВИДЕО)

Лавата от изригващия над седмица вулкан Кумбре Виеха на Канарските острови достигна океана. Така страховете на местните хора и експертите се оправдаха. Причината – съприкосновението на горещата магма и солената океанска вода може да доведе до отделянето на токсични газове.

Експертите се притесняват, че това може да освободи големи количества хлор и други газове, потенциално опасни за жителите на остров Ла Палма.

Службите за спешна помощ призоваха хората, които са навън, незабавно да потърсят безопасно място. Не се съобщава за пострадали.

Големи облаци от бяла пара се образуваха в района Плая Нуева, докато горещата лава влизаше в съприкосновение с водата. На публикувани в социалните медии снимки се вижда как лавата се събира и натрупва край една скала.

Около шест хиляди души вече бяха евакуирани от острова. За десет дни изригвания, вулканът унищожи над 500 къщи. Вчера той започна да изхвърля по-гореща и по-течна лава, което донякъде изненада специалистите.

Никой не може да прогнозира колко дълго ще продължат изригванията. Едно от основните притеснения e, че част от брега може да се срути, което да предизвика мощна експлозия.

Испанските власти вчера обявиха Ла Палма за бедствена зона, което ще задейства отпускането на средства за подпомагане на острова.

Правителството обяви първи пакет от 10,5 милиона евро, като 5 млн. от тях са предназначени за купуването на къщи, а останалото – за покупката на обзавеждане и на най-необходимото за домакинствата.

- реклама -