Лаура Кьовеши дело обвинения прокурор

Лаура Кьовеши с обвинения в злоупотреба със служебно положение, подкуп и лъжесвидетелстване

Бившият главен прокурор на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (DNA) Лаура Кьовеши се яви на разпит в Специалния отдел за разследване на магистратите в рамките на Главната прокуратура.

Кьовеши обяви, че ще продължи напред с кандидатурата си за ръководител на Европейската прокуратура и ще се яви на изслушването на 26 февруари в Европейския парламент, предаде Аджерпрес.

„Със сигурност ще бъде засегната кандидатурата, по която процедирам в момента. Аз ще продължа напред. Ще се представя на изслушването на 26 февруари в Европейския парламент, както бяха призована. Дотогава от кандидатите трябва да бъдат изминати още етапи. Ще премина и през тях“, посочи Кьовеши.

На излизане от прокуратурата тя каза, че е била информирана, че е обвинена в злоупотреба със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване.

Кьовеши каза също, че е поискала отвод на прокурора по делото и на главния прокурор на отдела.

Делото е образувано през декември 2018 г. след сигнал на бившия депутат Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, след като бе изпратен на съд по няколко дела за корупция.

По време на 5-годишното управление на Лаура Кьовеши, DNA значително увеличи броя на осъдените за корупция високопоставени политици и други влиятелни личности в Румъния.

Дейността на дирекцията беше похвалена от Европейския съюз.

След като спечелиха изборите с голямо мнозинство, обаче, от Социалдемократическата партия на Румъния влязоха в конфликт с Кьовеши.

В крайна сметка тя беше уволнена с решение на министъра на правосъдието.

Кьовеши заведе дело срещу уволнението си в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Министърът на правосъдието на Румъния Тудорел Тоадер изпрати писмо до своите колеги в държавите от ЕС и до Европейския парламент, в което пише, че назначаването на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор ще бъде грешка.

Въпреки това, Кьовеши получи широка подкрепа в Брюксел и се счита за водещ кандидат за новия, влиятелен пост.

- реклама -