европрокурор Лаура Кьовеши прокурор Клаус Йоханис оставка Европейската прокуратура

Лаура Кьовеши на среща с ВСС и делегираните от България европрокурори

Лаура Кьовеши – европейски главен прокурор се срещна днес с прокурорската колегия на Висшия съдебен, на която присъства и главния прокурор Иван Гешев. Кьовеши е била придружена от Теодора Георгиева – българският представител в Европейската прокуратура, Милан Ярон – изпълняващ длъжността ръководител на сектор „Стратегия и изпълнение“ и Тине Холевоет – говорител на Европейската прокуратура.

На срещата са обсъдени въпроси, във връзка с бъдещото функциониране на Европейската прокуратура, която започна своята работа на 1 юни 2021 г. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет пожела успех на г-жа Кьовеши, като и двете страни категорично се ангажираха заедно да продължат сътрудничеството и конструктивния диалог в интерес на гражданите, информираха от ВСС.

Лаура Кьовеши проведе среща и с делегираните от България европейски прокурори. Тя продължи около 40 минути, предаде bTV. Те обсъдиха въпроса за незаетите от наша страна шест места на делегирани прокурори в Европейската прокуратура.

Темата беше дискутирана и на вчерашните срещи на европейския главен прокурор с министъра на правосъдието Янаки Стоилов и главния прокурор Иван Гешев.

Вчера ВСС гласува увеличаване на бюджета на делегираните от България европейски прокурори за „осигуряване на работна среда“.

- реклама -