сн. Фейсбук

Лаура Кьовеши изненадва посетители в Ретро музея във Варна

70 изцяло реставрирани ретро автомобила и разширена зала с нови восъчни фигури на популярни личности, сред които и фигурата на първия Европейски главен прокурор Лаура Кьовеши, ще посрещнат посетителите на Ретро музея във Варна през новия туристически сезон.

След издадената заповед на здравното министерство, с която се разрешава на музеите и кината отново да работят, варненският ретро музей се готви да отвори врати.

Различното през предстоящия летен сезон ще бъдат и новите санитарно-хигиенни изисквания, които ще продължат да бъдат актуални и след края на извънредното положение.

„Ако заповедта все още е в сила такава, каквато е в момента – в затворени помещения да се влиза с маски задължително, това ще е валидно и при нас. Купили сме над 100 литра дезинфектант. Взели сме сериозни мерки и ще направим всичко необходимо“, отбелязва собственикът на Ретро музея Цветан Атанасов.

Атанасов е оптимист, че скоро туристите и гостите на морската столица ще могат реално да се насладят на експонатите, защото този музей е единственият в България, който се помещава на територията на един от големите варненски молове.

Надеждата му е в обозримо бъдеще всичко да се нормализира и хората въпреки трудностите да се върнат към ежедневието си.

Атанасов не крие, че музеят търпи сериозни загуби от принудителното му затваряне заради пандемията. Усеща се сегашната липса на посетители на фона на над стоте хиляди гости, които музеят е посрещнал през изминалата 2019 година. „Нямахме пропуснат ден, без посетител, работим целогодишно. Нямали сме нулев ден. Преди 3 години имаше страхотна зима, никой не можеше да си излезе от къщите, но в 12 часа ни звъннаха да отваряме, защото имахме посетители“, разказва Атанасов.

сн. РетроМузей

Собственикът на музея е горд с това, че въпреки настоящата криза с пандемията, е успял да запази на работа всички свои служители.

„Нито един не е уволнен. Стоим стоически и стискаме зъби, не сме в тежест нито на държава, нито на никой“, изтъква Цветан Атанасов. Споделя също, че е направил и постъпки да се възползва от помощта, която предлага държавата на бизнесите като неговия, които са в затруднено положение заради пандемията.

Според Атанасов най-доброто, което може да се направи в ситуацията, е да се осигури „летящ старт“ на летния сезон.

„Сега всички са отчаяни, но нещата могат да тръгнат в много добра посока“, изтъква той и добавя, че е оптимист, че сезонът може да бъде спасен. „Почти съм сигурен, че в края на този месец ще отворят моловете и ще заработи вече по-нормално и всичко, свързано с туризма във Варна. Аз стигам и по-далече с моите очаквания. Сезонът ще бъде дори много добър. България е едно прекрасно място. Прогнозата ми може да звучи и малко невероятно, но мисля, че така ще се случат нещата, лятото те първа предстои, започва реално юли, август, продължава до втората половина на септември“, отбелязва Атанасов. По думите му България към момента изглежда пощадена на фона на случващото се по света в резултат на коронавирус пандемията.

За разлика от преди пет години, когато отваря врати, през предстоящия летен сезон Ретро музеят във Варна няма да разчита на шумна реклама, а повече на гости, получили препоръка да го посетят от свои близки.

Музеят счита себе си вече за достатъчно широко познат не само в България, но и в чужбина. Атанасов разказва, че дори семейство Нетаняху в навечерието на посещението си във Варна преди няколко години, е получило препоръки от свои близки приятели да разгледат музея. „Който е посетил музея, ни посещава всяка година. Ние сме вече 5 години на пазара, имаме хора с по 20 посещения“, изтъква Атанасов.

Той е сигурен, че гостите ще оценят доброто състояние на експонатите.

Отбелязва, че реставрацията на автомобилите е трудоемка, отнема по 4 -5 години, но резултатът винаги е удовлетворяващ и автомобилите изглеждат дори по-добре, отколкото когато са излизали чисто нови от заводите. „Имаме страхотни попадения, чисто нови, на около 200 – 300 км. Открихме музея  с 49 автомобила, а вече са 70. Увеличиха се и артефактите, минават над 1 милион, като всичко се реставрира. За своето 5-годишно съществуване Ретро музеят е запълнил вече 6 Книги за впечатления и е в очакване да приключи и седмата, въпреки трудностите заради пандемията.

- реклама -