Лъсна Голата Истина

Автор: Мира Цанева, за Флаш Нюз

Според специалистите, базирани на редица изследвания, мъжете с бръснати глави излъчват сила и мъжественост. Иска се смелост да се обръснеш до голо, без да си плешив(тук нямаш избор просто). При някои мъже тази решителна крачка често е първата за едно ново начало, последвана от нахъсани тренировки в зала, протеинов режим  и селфита с мирис на тестостерон.

Няма как да се съмняваме в това, след като гологлавите холивудстници Брус Уилис, Джейсън Стейтъм, Вин Дизел, Дуейн Джонсън направиха най-пробивните си роли именно с този им имидж, който остана такъв за тях и извън киното. Когато голото ти теме пълни салони и боксофиси, нямаш избор, освен да си го харесваш( и поддържаш).

Вече вторият по богатство в света Джеф Безос също е в клуба на голите темета. При него обаче едва ли може да се обсъжда каквото и да е преднамерено силово послание, човекът излъчва онази добродушна позитивност, характерна за високо интелигентните и успели хора. Да достигнеш състояние като неговото вече е власт, за която доста политици могат само да мечтаят.

Бръснатите до голо глави станаха тренд, повече социален, отколкото моден, по време на пандемията с Ковид и съпътстващите я локдауни. За някои – алтернатива на ходенето в салон, за други – начин да се справят с депресията, за трети – благотворителна кауза за събиране средства в подкрепа на здравните власти. Факт е, че  трендът стана водещ и за прически при дамите това лято, естествено, в по-омекотен вариант.

У нас лидерът на ИТН също е с прилежно обръсната глава.

Такъв е неговият имидж от 1998-ма година насам. Само дето Слави Трифонов няма нищо общо нито с Уилис, Стейтъм, Дизел и Джонсън, потресаващо обидно ще е да го сложим редом и до Безос, по каквито и да е критерии. Сам себе си произвел в марка, Трифонов едва ли е човек, който следва трендове.

И докато при повечето популярни лица( сред тях и спортисти, певци, писатели…) гологлавието е вторичен елемент от техния имидж( но безспорно важен!), то при ИТМ – лидерът тази образна експресивност се превърна в необходимата доза глутен, с която се доомеси продукта Трифонов и дори го превърна в тренд. Разбира се, това нямаше как да стане без напомпаните мускули, провокативните татуировки и едно ферари с цвят червен, бързо сменено от сърдита джипка, за сърдит имидж…Мечтата на всеки един начинаещ криптовалутаджия у нас.

Мутрогенезисните послания във вида на един шоумен могат да бъдат простени и дори незабелязани от чуждите на подобна чалготевищна драматургия.

Никой не се съмнява, нито отрича талантите на Слави и неговия екип, все пак благодарение на очевиден професионализъм те станаха национално разпознаваеми любимци, макар и на определена социално-интелектуално-високочестотна група.

Само че. Само че Слави Трифонов вече не е шоумен.

Той е политик, при това политик, припознат от една значителна гласоподавателска маса. Политиката, макар и често обявявана за шоу, все пак е консервативно занимание, бунтарските инфантилни поведенчески реакции са само намек, че мястото ти като че ли не е там. Да пристъпиш в ново поприще със стар имидж е като оная приказка за бардака, нерентабилно и водещо до фалит.

Дясната ръка на Слави и парламентарният водител на ИТН Тошко Йорданов също си обръсна главата преди дни.

От „Властелина на пръстените“ скочихме в „Джуманджи: Следващото ниво“. Някои съзряха в това заявка за неотстъпчивост и бойна готовност. По-вероятно изглежда обаче, че тези хора политически не са мръднали от далечната и също толкова различна 1998. Да декларираш позиция като си острижеш главата в стил другарката-в-детската-ме-наказа е израз на елементарна и политическа, и емоционална зрялост. А какво послание е пък към избирателите откъм уважение, е въпрос за 100 000 лв. минимум.

Третото стъпало в поредицата ИТМ, Пламен Николов, не си острига косата.

Уплаши ли се, не му ли стигна смелост, както стана ясно, за подобна стъпка се иска сила и мъжество. Дали пък това не е единствената лична причина, поради която станахме свидетели на безпрецедентен отказ от премиерстване?

 

Лъсна Голата Истина ….

- реклама -