Ламу Кения

Ламу – древният остров в центъра на света, който скоро няма да е същия

Застинал във времето, този кенийски остров някога е бил най-важният търговски център в Източна Африка.

Сега неговата еклектична култура е изправена пред нова заплаха: мащабен проект за развитие.

С полуразрушените си древни крепости, тесни калдъръмени улички и сгради, изработени от коралова скала и мангрова дървесина, Старият град на Ламу (на едноименния остров в Кения) наистина е сякаш застинал във времето.

Град Ламу е най-старият кенийски град.  Това е най-старото и най-добре запазено селище на племената суахили (в превод от суахили – обитатели на крайбрежието – б.ред) в Източна Африка. Защитеният от Юнеско град е бил един от най-важните търговски центрове в Африка през XIV век.

Ламу се намира в Индийския океан на около 240 км североизточно от пристанищния град Момбаса, и е ентрепот (безмитна зона) за злато, подправки и роби. След възникването си, той се превръща в процъфтяващ център на износа на дървен материал, слонова кост и кехлибар, както и във важен пункт на разрастващата се по онова време търговия с роби. И така докато повечето страни в света не премахват робството в края на 19 век.

С намаляването на търговската активност, Старият град Ламу се връща към своята мултикултурна идентичност. Изпитвайки влиянието на посетителите от Китай, Потругалия, Германия, Индия и много други страни, Ламу представлява уникален микс на храна, език, изкуство и архитектура от всички векове.

Туризмът започва да се развива чак в края на 60-те години на 20 век. Затънтеният остров, на който може да съперничи само Катманду, бързо се превръща в рай за хипитата.

Сега обаче остров Ламу е изправен пред вълна от промени, които заплашват да променят острова и неговата уникална култура завинаги.

На хоризонта се очертава мащабен инфраструктурен проект за развитие.

Мегапроектът е важна част от транспортния коридор Ламу – Южен Судан – Етиопия и е на стойност около 23 милиарда долара. Финансирането ще ангажимент на три държави. Град Ламу на южния край на Коридора е крайъгълен камък на проекта. Той ще бъде преобразуван на търговски хъб, благодарение на пристанището, което ще бъде основен търговски център по линията.

Когато бъде завършено, това амбициозно начинание ще свърже Кения, Етиопия и Южен Судан чрез железопътни линии, магистрали, тръбопроводи и пристанище. Проектът предвижда и изграждането на въглищно предприятие, което може да увеличи парниковите газове в района с до 700%.

Само времето ще покаже дали историческият, мултикултурен чар на Ламу ще оцелее след това технологично нашествие. Но най-добре побързайте да го видите сега.

- реклама -