Кристин Лагард, ЕЦБ, ЕП

Лагард: Кризата ще промени дълбоко икономиките, Европа е в отлична позиция

„Икономическата криза, породена от пандемията от Ковид-19, ще промени дълбоко световната икономика към повече екология, дигитализация и по-съвременни начините на работа, а Европа е в отлична позиция за това“. Това заяви днес президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Тази криза ще бъде ускоряване на преобразованията, които вече се бяха очертали в икономиките ни, прогнозира шефката на ЕЦБ на видеоконференция на икономически форум в Париж.

„Това, което ние видяхме в производството, работата и търговията, ще ускори преобразованията и ще доведе вероятно до еволюция към един по-траен и по-екологичен модел“, допълни Лагард.

Според прогнозите се очаква кризата да свие веригите за снабдяване с близо 35 на сто и да увеличи работизацията в промишлеността с близо 70-75%.

„Европа е в отлична позиция за тази промяна. Нашият континент е приютил най-широкия сектор на кръговата икономика и на екологичните иновации в света, а еврото е първата валута, използвана за емитирането на зелени облигации“, подчерта Лагард.

- реклама -