ЕЦБ, мерки, финансиране, банки, капитали, лихви

Лагард: ЕЦБ оценява спад на БВП на еврозоната от 8% през 2020 г.

През март тази година банковото кредитиране е достигнало 1,2 млрд. евро само в рамките на месец, което е нещо невиждано досега заяви резидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от БНР.

Тя подчерта, че Европа трябва да премине към следващата фаза на кризисния отговор и че ЕЦБ ще изпълни цялостната си роля в рамките на своя мандат.

Изказвайки се в специално онлайн издание на Конференцията за Състоянието на Съюза, организирана от Европейския университетски институт във Флоренция, Кристин Лагард заяви, че ЕЦБ изчислява спад на БВП на еврозоната с 8% през настоящата година.

Според нея допълнителното държавно финансиране в еврозоната може да надхвърли 10% от БВП на еврозоната.

Лагард добави, че европейските лидери се съгласиха да възложат на Европейската комисия да преработи следващия седемгодишен бюджет на ЕС, който трябва да влезе в сила на 1 януари догодина, но все още е обект на голямо несъгласие, както и да представи мащабен план за възстановяване от коронавирусната криза.

Въпреки че в този Фонд за възстановяване все още не са посочено конкретни по размер суми, шефът на ЕЦБ отбеляза, че става въпрос за приблизително между 1,0 и 1,5 трлн. евро.

Според Лагард общият европейски фискален отговор е особено желателен и че той трябва да бъде „бърз, голям и симетричен“. Тя добави, че не трябва да има неоправдани ограничения в политическия отговор на ЕЦБ.

Лагард посочи, че основният въпрос, пред който сме изправени днес е „можем ли да отговорим на икономическия шок, пред който сме изправени, безпрецедентен в мирно време?“.

Тя добави, че „публичните инвестиции ще трябва да запълнят празнината и трябва да ускорим прехода си към зелена икономика. Трябва да ангажираме гражданите в процеса на дефиниране на общи интереси“.

- реклама -