сн. Кадър Нова тв

Лъчезар Томов: Ваксинацията за учители трябва да е задължителна

„Според математическите модели ни очаква тежка есен. Това е главно заради ниското ниво на ваксинация у нас”. Такава прогноза изрази в „Събуди се” математикът Лъчезар Томов.

Той добави, че важната тема е какво ще се случи след поредния пик на заразата.

„Вълната в Русия започна през юни. Имаше пик през юли, който спада много бавно и има дълга опашка. Това означава много починали, ако не се въведат специални мерки”, каза Томов.

„Ние имаме едва 16% ваксинирани. Това е съвсем различен вирус и е много заразен. Репродуктивното му число е далеч по-голямо от първите варианти”, обясни математикът.

„Има възможност да достигнем 100 000 активни случая, около 18 000 нуждаещи се от хоспитализация и 1200 нуждаещи се от интензивни грижи”, заяви още Томов.

„Който не иска да се ваксинира – напуска или отива да преподава онлайн. Когато работиш с хора имаш не само права, но и задължения. Задължението да предпазиш околните. Ваксинирането на всеки държавен служител трябва да е задължително”, добави математикът.

Ние сме втори по смъртност и имаме двойно повече починали от официално обявените, твърди математикът и обясни, че се повтаря ситуацията по отношение на развитието на вируса от миналата година.
Очаква ни тежка есен, независимо от спада в заболеваемостта, защото у нас много хора не са ваксинирани. Досега само 16% от населението ни е имунизирано. Колкото й боледували да имаме, масовото заразяване ще бъде голямо – до 40% сред хората, които не са ваксинирани.

Ако се запази темпът на ваксинация и преболедуване – ако сравним какво се случва с Русия, където имаме сходна картина с тази у нас по отношение на структурата на населението и начина на живот – дори сега пикът да свърши той ще има много дълга опашка, което означава много висока смъртност. Това зависи от мерките и как те ще спазват, изтъкна Томов и отбеляза, че вирусът Делта е много по-заразен, той е различен вирус. Сега 1 болен заразява 10.

- реклама -