такста успех, проверка, Лъчезар Борисов Лъчезар Борисов, икономика, криза, мерки

Лъчезар Борисов за скандала около ББР: Това са кредити, а не раздадени пари, някой е подвел министър Петков

„Няма нищо смущаващо, че 8 фирми са получили около 1 млрд. лв. Това не противоречи на устава на ББР, всичко е проверено от международните финансови институции“.

Това заяви бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов, за бТВ.

Служебният министър Кирил Петков обяви, че ще назначи проверка в ББР заради факта, че е подпомогнала 8 компании, от които 4 свързани, с близо 1 млрд. лв., а по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес. От Министерството на икономиката оповестиха днес и имената на осемте фирми.

Според Борисов вероятно по този начин е оповестена информация, която е банкова тайна.

„Тези 1 милиард лева не са отишли просто така в тези 8 фирми. Това са кредити с много сериозно обезпечение, които се обслужват“, каза той и подчерта още веднъж, че става дума за „кредити, а не за раздадени средства“.

Лъчезар Борисов смята, че някой е подвел служебния министър на икономиката Кирил Петков за портфейла на ББР.

Активите на банката в момента са 4 млрд. лв., наличните пари са 1,5 млрд. лв.

„62% от портфейла на ББР се държат от малки и средни фирми, 15% от общински и едва 23% от големите компании“, каза Лъчезар Борисов.

 

Една банка с пълен банков лиценз, каквато е ББР, предоставя кредити на микро, макро, среди и големи фирми. Това не са субсидии, това не са кеш грантове, това са кредити с много сериозни обезпечения, които се обслужват. Лихвите са добри за ББР на фона на лихвите в останалия банков сектор – доста по-високи са“, коментира бившият икономически министър.

Според Борисов 99,2% са микро, малките и средни предприятия като брой кредитополучателите от ББР (62% от финансовия ресурс). Като финансов ресурс – 23% са кредитите към големи компании. Освен това 1,5 млрд. лв. от актива на банката са налични – около 400 млн. лв. са в БНБ, около 500 млн. лв. са вземания от търговски банки и над 600 млн. лв. в ценни книжа.

„Състоянието на банката от гледна точка на поведение и отношение към всеки един от кредитополучателите, включително и тези, които визира министър Петков, са били обект на проверка от много международни институции“, коментира още Лъчезар Борисов.

 

- реклама -