сн. БГНЕС

Лъчезар Борисов: Ще възстановим 90% от загубеното заради пандемията за година

„Прогнозите сочат, че инвестициите ще бъдат важно перо в изграждането на БВП-то и това ще покрие загубите от кризисния период. Дори смятам, че ще успеем да възстановим 90% от загубеното за една година – това показват и данните на БНБ и Министерството на финансите.“ Тази прогноза направи министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред БТВ.

Потреблението расте дори по време на криза.

„Един от най-важните фактори като потреблението е на много силен план и ще се окаже, че България по линия на потреблението ще бъде сред лидери в ЕС, както и по поддържане на макроикономическа стабилност по отношение на БВП-то. По отношение на дефицита също ще бъдем в пъти по-добре, така че България по много макроикономически данни ще бъде сред лидерите в ЕС.“, каза Борисов.

Първите данни от финансовото министерство показват, че имаме с 1,5% ръст на номиналните приходи в бюджета, които идват от работата на бизнеса.

„Това се получи, защото дадохме свобода на бизнеса, търговията не беше затоврена, освен моловете. Като цяло икономиката не беше затворена, както се случи с други държави. Ако нямаше пандемия, щяхме да приключим годината с нулев дефицит, който в момента е около 3,6 млрд.“, разясни министър Борисов.

 

- реклама -