сн. БГНЕС

Лъчезар Борисов: През 2020 г. имаме рекорд на чуждите инвестиции у нас

През 2020-а потокът на преките чуждестранни инвестиции в страната е в размер 4,2 млрд. лева, което е най-високата стойност за последните 10 г. Ръстът през м.г. спрямо 2019 г. е с над 1 млрд. лева. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов край Пловдив, където направи първа копка на нов високотехнологичен завод за PVC дограма за 40 млн. лева. По думите му в сравнение с други години по време на кризата България постига рекорди по линия за насърчаване на инвестициите.

Министърът подчерта, че продължават мерките 60/40, 80/20 и „Запази ме“, както и тези през Българската банка за развитие по отношение на подкрепа на физически лица и самоосигуряващи се с безхливени кредити.

„Ще подпомогнем компаниите с 80 процента гаранция по техните кредити. Всичко, което е било налично, ще продължи“, посочи Лъчезар Борисов. Той добави, че вече на пазара е и мярката през Фонда на фондовете, която е аналог и малко по-развита от тази на Българската банка за развитие.

„Това ще е една новост. Разбира се, продължаваме с нови мерки в следкризисния период, които да подпомогнат възстановяването на икономиката по линия на произведствената активност, ресурна и енергийна ефективност. До края на годината ще бъдат налични три фонда с обща стойност 900 млн. лева“, каза министърът.

По думите му 2020 г. е приключила с 4, 2% спад на БВП, което поставя страната ни на по-добро ниво в сравнение със средноевропейското. Надеждите са, че в следващите 12 месеца България ще се възстанови икономически.

В момента министерството и НАП разработват модул за кандидатстване по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ за подкрепа на административно засегнатите бизнеси.

- реклама -