Лъчезар Борисов, мярка, малки предприятия, оборни средства

Лъчезар Борисов: Отваряме още една мярка за подпомагане на малките предприятия

Взехме решение да осигурим още една процедура и ресурс за оборотни средства за малки предприятия.

Това каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов след среща с работодателски организации и синдикати.

562 млн. лв. ще се разпределят в помощ на малкия и средния бизнес за преодоляване на кризата от COVID-19.

400 млн. лв. са по европейската програма REACTEU. Те ще се дават за проекти за дигитализация, възстановяване и растеж – за да се внедрят информационни системи, системи за по-добро управление на бизнеса, интернационализация, околна среда, възобновяеми енергийни източници. Индикативният бюджет е 291 млн. лв., като ще се изисква съфинансиране от фирмите в размер от 20%.

Второто направление, което ще се финансира с тези европейски средства, е за цифрови и зелени иновации, като тук отново ще се покриват 80% от стойността на проектите.

„Има сегмент от компании, до които не сме успели да стигнем, така наречените големи малки. Индикативният бюджет е в размер на 80 млн. лв., но това впоследствие може да бъде коригирано“, обясни Борисов.

По думите му на срещата е било дискутирано кои компании ще могат да се възползват от тази мярка – тези с оборот над 500 000 или над 300 000 лв. Той допълни, че интензитетът на помощта ще бъде в размер на 100 %, а таванът продължава да е предмет на дискусия: 50 000 или 100 000 лв.

От налични към момента средства ще има процедура по адаптиране на дейността на малки и средни предприятия в контекста на кризата с COVID-19.

„Ще включим както микро, малки, така и средни предприятия. Дискутирахме микропредприятията да получават до 15 000 лв., малките – до – 30 000, а средните – до 70 000 лв. 82 млн. лв. е индикативният бюджет“, посочи министърът.

„Не очакваме спадове от 20 % за предстоящото тримесечие, но предстои тежка криза“, допълни още той.

Този ресурс би трябвало да стигне до бизнеса до края на септември.

„Септември ни трябва Народно събрание, за да се измени закона, за да продължим да работим по ускорени процедури, както по време на извънредното положение, за да може бизнесът да усвои максимално бързо тези средства „, каза министър Борисов. Обсъждан е и вариант по новите процедури да се облекчат условията за кандидатстване.

- реклама -