правителство, дълг, БНБ

Лъчезар Борисов: Кредити за 94 млн.лв. са гарантирани до момента от Българската банка за развитие

22 641 кредита са гарантирани от Българската банка за развитие (ББР) до вчера през 12-те търговски банки, с които ББР има подписано споразумение с лимит малко над 156 млн.лв. Общият размер на гарантираните до сега кредити е над 94 млн.лв. или средно по 4 182 лв. от кредит. Това стана ясно от отговор на икономическия министър Лъчезар Борисов по време на парламентарния контрол.

Министър Борисов припомни, че бюджетът по мярката е 200 млн. лв., през април са били подписани споразуменията с 12-те банки, а с по-следващо решение от юни месец програмата е доразвита и са разширени възможностите, така че да може да се кандидатства за кредит и след приключване на неплатения отпуск. Той припомни, че се е разширила и възможността за самоосигуряващите се лица да сравняват времевия период, в който имат спад в доходите не само първото тримесечие, но и всяко следващо тримесечие на 2020 г. спрямо същото на 2019 г.

По ОП „Иновации и конкурентноспособност“ е направена специална процедура, която до дни трябва да бъде разгледана от наблюдаващия комитет – а именно 3 млн. лв. да стигнат до Министерство на туризма за подпомагане на екскурзоводите и за планинските водачи, допълни икономическият министър. „Следва да бъде отбелязано, че едноличните търговци, които част от тях са самоосигуряващи се, попадат в обхвата на нашата програма, част от тях са били в обхвата на процедурата на микро-, малки и средни предрпиятия, по която до момента 173 млн. вече са в бизнеса, и съвсем скоро ще се оценяват и останалите 6 000 проекта, в който ще се инвестира още 53 млн.лв. „, каза още Борисов.
- реклама -