Лъчезар Борисов, мярка, малки предприятия, оборни средства

Лъчезар Борисов: Крайните резултати за растежа през 2021 г. ще претърпят допълнителна негативна корекция

Лъчезар Борисов, Фейсбук:
„В потвърждение на интервюто ми от вчера в предаването Лице в лице ➡️ прилагам основни изводи от есенната макроикономическа прогноза на БНБ: 📑ревизира данните за растеж и даде преки отговори на случилото се през последните 5 месеца.
📚Прогнозата е публикувана на 21.10.2021 г. и ревизира данните си спрямо месец юни. ⚠️ Само за няколко месеца централната банка е оценила случващото се и понижава прогнозата си за икономически растеж през 2021 г. с 0,2 процентни пункта. ✅Като основен фактор за този спад на растежа БНБ извежда понижение на инвестициите в основен капитал, спрямо очакваното. Централната банка определя като причини:
➡️По-нисък размер на публичните инвестиции, водещи до отлагане на изпълнението на финансирани с национални средства инфраструктурни проекти за периода след 2022 г.
➡️По-слабо усвояване през текущата година на средства по програми на ЕС, свързани с капиталови разходи, предвид наблюдаваното забавяне в темпа на усвояване.
➡️Направена е и низходяща ревизия на частните инвестиции.
➡️Очаква се през втората половина на годината фирмите да останат по-предпазливи по отношение на разходите си за инвестиции.
➡️Същевременно за някои от частните инвестиции, които в прогнозата от юни се предвиждаше да бъдат финансирани през 2021 г. със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, е направено допускане, че ще бъдат осъществени през следващи години.
➡️Спрямо прогнозата от юни, вече е предвиден и отрицателен принос към растежа на нетния експорт.
💹Прогнозирам, че крайните резултати за растежа през 2021 г. ще претърпят допълнителна негативна корекция, защото по-бавното транслиране на инфлацията от суровини през междинни продукти до потребителски стоки и недостатъчното компенсиране на бизнеса за ръста в цените на електроенергията ще стопят част от създаваната добавена стойност.“
- реклама -