Лъчезар Богданов: Закон за таван на надценките е абсолютно неприложим

Министърът на икономиката определи като „много полезен инструмент“ правителствения сайт https://www.foodprice.bg/. В него може да следим цените на 30 продукта. Създаването му  е сред стъпките, предприети от служебното правителство в опит за овладяване на цените на стоките.

Същественият проблем е откъде и за какво се събира информация. Очевидно тя не се взима от самите търговци, а е вече събрана от няколко държавни институции.А и е много условно какво наричаме сирене, кашкавал и други продукти. Има огромен диапазон от марки и качество“ , обясни пред БНР Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика.

Намерението е било да се създава обществен натиск върху всеки конкретен магазин, смята икономистът.

У нас има и сайт, който представя отстъпките, предлагани в различни търговски вериги, посочи още той.

Лъчезар Богданов определи като абсурден начина за набавяне на информация за международно сравнение на цените.

„Прочетох, че търговските аташета ще я подават. Тяхната работа е да изграждат икономическите и инвестиционните връзки между България и съответната страна. Да снимат цените на маслото и кашкавала е доста абсурдно„.

Той обобщи, че все пак е хубавото, че правителството не се опитва да влезе като слон в стъкларски магазин и да счупи пазарната икономика с вредни регулации. 

„Това може би е мекият вариант. Нещо, което все пак се опитва да разбута системата, но без да я счупи“.

Богданов приема за добър подход идеята на икономическия министър да се правят отстъпки за гориво на доставчици, които снабдяват със стоки в по-слабо населени места.

„Когато се правят схеми за държавна помощ и подкрепа, нека да са целенасочени-там, където решават някакъв проблем, а не да се раздават на всички. Това е стъпка в правилната посока“.

Икономистът обаче не може да се съгласи с идеята на служебното правителство да има закон, с който да се въведе таван на надценките.

Това е абсурдна идея.

Счупва се целият пазарен механизъм и договаряне. Може да направи стоките по-скъпи и да изгони по-евтините доставчици от пазара.

Когато сложим таван на надценките, печелят по-скъпите доставчици.

Това е абсолютно неприложим закон. По-скоро са приказки и отчитане на дейност“

- реклама -