Хавиер Тебас, Ла Лига
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ла Лига се надява на рестарт на 12 юни

Президентът на Испанската Ла Лига Хавиер Тебас заяви, че се надява сезонът да бъде подновен на 12 юни. Той обаче призна, че ръцете на футбола са вързани заради правителството и здравните експерти.

Хавиер Тебас се изказа часове, след като петима играчи от първите две дивизии на Испания дадоха положителна проба за коронавирус. Той добави, че трима души от персонала на клубовете също са с положителни проби. „Бих искал сезонът да бъде рестартиран на 12 юни, но всичко зависи от броя заразени и починали. Последната дума ще имат здравните власти. Те обясняват какво може да се направи. Не избързваме, не сме ние хората, които определят фазите“, обясни той.

Тебас настоя, че Испания е на път към скорошно възобновяване на спорта. „Очаквахме повече – заразени – около 25-30 души, според цифрите в Бундеслигата и потентността на вируса в Испания. От 2500 души само осем имат положителна проба. Играчите са в последна фаза на заразата и тази седмица ще бъдат тествани отново“, добави той.

Тебас каза, че когато сезонът бъде подновен, футболистите ще бъдат тествани 24 часа преди срещите. „В обстановка на двубой, инфекцията е на практика невъзможна. Проведохме проучване, с което ще покажем, че най-малък риск от заразяване има по време на мачове, ако всеки уважава медицинския протокол. Ако нещата се правят както трябва, не би трябвало да има инфекции. Ако се появят петима в един отбор, това ще предположи, че има пренебрегване на протокола“.

Тебас каза още, че прекратяване на шампионата не е обсъждано. Причината е, че това ще доведе от икономическите щети от порядъка на 1 млрд. евро. Третото и четвъртото ниво на Испания няма да завършат сезоните си. Промоцията ще бъде решена чрез плейофи, като няма да има изпадащи.

Какъв е медицинският протокол в Ла Лига

В първите две нива на испанския футбол получиха зелена светлина за индивидуални занимания миналата седмица. От Ла Лига настояват, че идентифицирането на заразени играчи чрез положителни проби е част от плана за постепенно завръщане към футбола в Испания. Планът включва първоначалното провеждане на индивидуални занимания, после и групови тренировки. Играчите на Барселона проведоха тренировки в петък. Реал Мадрид ще се завърне на тренировъчното игрище днес.

Медицинският протокол включва пристигането на играчите по различно време и вече облечени по екипи. Те трябва да носят маски и ръкавици, като температурите им ще бъдат измерени преди влизане в базите. В края на тренировките, те взимат нов екип и се къпят по домовете си.

- реклама -