Ла Лига продаде ТВ правата за 1.14 млрд. евро на сезон

Ла Лига – организацията, която организира испанското футболно първенство – обяви, че новата сделка за телевизионни права е на стойност 1.14 милиарда евро на сезон. Те влиза в сила от 2019-а и ще продължи до 2022 година. Това е увеличение с 15% спрямо досегашната сделка и съответно е нов рекорд за Испания.

На търг бяха предложени осем различни пакета, като от тях бяха продадени само четири. Те бяха спечелени от досегашните партньори Telefonica и Mediapro. При това с цена по-ниска от желаната от Ла Лига.

„Не се съмнявам, че и останалите пакети ще се продадат скоро. Важното е, че резултатът е позитивен за всички във футболната индустрия. Той е добър за клубовете, спонсорите и най-вече за феновете“, каза президентът на Ла Лига Хавиер Тебас.

Висшата лига – 2.3 млрд. евро на сезон

Сумата е трета по размер за големите първенства в Европа. На първо място е Висшата лига на Англия с 2.3 млрд. евро на сезон. Това обаче е според договора до 2019-а, за новия контракт има да се продават още пакети. След това е Бундеслигата с 1.16 млрд. евро на сезон. Италианската Серия А взима „само“ 973 млн. евро на сезон. Пред калчото, благодарение на новата сделка е и френското първенство.

- реклама -