ЧЕЗ Инерком КЗК сделка цена ток увеличение тарифа КЕВР Иван Иванов Гинка Върбакова комисия доклад авария ток електрозахранване

КЗК отново отказа на „Инерком“ за сделката с ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията отряза „Инерком“ на Гинка Върбакова, отказвайки да образувано ново производство по сделката с чешкото енергийно дружество ЧЕЗ. Върбакова предприе този ход, след като през август формално напусна бордовете на компаниите, които управляват фотоволтаичните й паркове.

При първото производство за концентрация КЗК реши, че при евентуално придобиване на чешките активи от страна на „Инерком“ има възможност за засилване на господстващото положение на обединената група. Това решение на антимонополния орган беше обжалвано пред Върховния административен съд както от компанията на Върбакова, така и от чешкото дружество.

Сега в мотивите си антимонополистите казват, че КЗК вече е била нотифицирана за същата сделка между същите страни, със същите предмет и цел, и се е произнесла.

Решението й не е влязло в сила, защото по него има обжалвания пред съда. „Наличието на висящо административно производство със същия предмет и с участието на същата страна, във фазата на съдебно оспорване, е абсолютна отрицателна процесуална предпоставка за образуване на ново производство пред административния орган“, категорична е антимонополната комисия. От КЗК защитават решението си, цитирайки чл. 130, ал. 2 от АПК, съгласно която никой друг орган няма право да приеме за разглеждане дело, което вече се разглежда от съда.

Според КЗК преструктурирането в бизнеса на Гинка Върбакова има значение за разрешаване на спора, повдигнат пред магистратите. Така за „Инерком“ остава възможността да обжалва пред ВАС новото решението на антимонополистите. Компанията разполага със срок до 25 октомври.

Делото във ВАС по решението на КЗК, с което блокира сделката за активите на ЧЕЗ в България, е насрочено за 14 май 2019 година.

- реклама -